He mahere mō te oranga tonutanga o te hapū o Ngāti Pareraukawa : he pūhā rikiriki i kohikohingia i ngā one mahana o Raumātangi : he mea whakaemi ēnei kōrero e ētehi o ngā uri o Ngāti Pareraukawa / nāku, nā Petina Bray Winiata i tuitui ; nā mātou katoa o Ngāti Pareraukawa ēnei kōrero - Winiata, Petina Bray (Massey University, 2014)
Ka rere ngā whakaaro mō te pūtake o te oranga o te Māori kia mārama ki te āhua o ngā mahi, o ngā whaiaro o te Kotahitanga o Awa, o Raukawa, o Toa i roto i ngā tau. Nā whai anō i tū ai a Whakatupuranga Rua Mano, he mahere whakapakari i ngā iwi, mō ngā tau rua tekau mā rima i roto i ngā taonga tuku iho. E whā ngā mātāpono i ārahi i ngā mahi whakapakari o te Kotahitanga. He kura te tangata; whakapakaritia. Ko te marae te tino kāinga; tiakina. He taonga te reo; whakaorangia. Ko te tino rangatiratanga; whāia. He tini ngā hua o Whakapuranga Rua Mano i puta mō te oranga tonutanga o te Kotahitanga, o Ngāti Pareraukawa hoki. Kua pakari te mōhiotanga o ngā uri ki āna kōrero tuku iho. Kua whakapaipaitia ngā marae o te Kotahitanga. Kei te rangona, kei te kōrerotia, kei te kitea te reo. Kua whakaahuangia te tino rangatiratanga i te tūnga o Te Wānanga o Raukawa ki Ōtaki. Ka hipa te rua tekau mā rima tau, ka huri atu te Kotahitanga i te Pō, ki te Ao Mārama. Kāore i rerekē ēnei mahi whakaora i ngā mahi a ngā tūpuna. Matapaetia ana ka tū tētehi kawenga i te whatinga o te tukunga o ngā taonga tuku iho. Ko te whai o tēnei tohu kairangi, kia tū tētehi kawenga e whakaora ai te hapū o Ngāti Pareraukawa. Ka moe ngā mātāpono tekau o ngā tohu o te whare tupuna whakairo o Ngātokowaru i ngā mātāpono e whā o Whakatupuranga Rua Mano, ka puta ngā hua mō te oranga tonutanga o Ngāti Pareraukawa. Ki tēnei tuhinga, kua tohua ngā mahinga e whā tekau hei whai atu mā Ngāti Pareraukawa e tū ai te āronga o Ngāti Pareraukawa onamata, inamata, anamata.
Towards a model for survival for Ngāti Pareraukawa
Keywords: Ngātokowaru Marae; Ngāti Pareraukawa; Māori; New Zealand; Horowhenua; Whakapakari ā-iwi; Tikanga; Reo Māori